Köpstopp?

Böckerna i vår bokhylla förökar sig genom delning. Det är faktiskt den enda rimliga förklaringen till att de hela tiden blir fler och fler. Vi rensar mest hela tiden och ingen vill kännas vid att de skulle ha burit hem sådär många böcker. Kanske är det hunden. Nåväl. Eftersom vi efter senaste gallringen och sorteringen landade på fem välfyllda hyllor (exklusive några stycken med pärmar och arbetsrelaterad litteratur) kände vi att det var dags för en drastisk åtgärd; köpstopp. Närmare bestämt gäller regeln ”en in en ut”. En in två ut var uppe på förslag (för att kompensera för ovan nämnda delning), men där kände vi att där gick ändå gränsen. En in en ut således.

Sagt och gjort. Den senaste månaden har ingen av oss köpt en enda bok. Vi läser är inte en bok, det är en tidskrift. Precis som 10-tal , Horisont, Glänta, OEI och Nya Argus. Det kan eventuellt vara så att vår konsumtion av litteraturrelaterade tidskrifter har ökat en smula. Vid närmare eftertanke har en och annan Filosofisk tidskrift och Kalle Anka slunkit med också.

Serier ja. Serier är definitivt inte böcker, åtminstone inte hemma hos oss, just nu. Ibland är de tjocka och synnerligen bokliknande (som till exempel Jasons Schhh! och Sara Olaussons Loranga, tolkad efter Barbro Lindgren), men då är de inte böcker utan seriealbum. Någonting annat som självklart undantas från en in en ut-regeln är presenter. Och presenter som inte ens riktigt är böcker (utan tidskrifter eller serier), det ska vi bara inte tala om.

Vad kan jag säga? Är man beroende så är man.

2013-08-20 20.12.16

21 reaktioner på ”Köpstopp?

 1. Älskar resonemanget! 🙂 Bra regler, ännu bättre kryphål… 🙂

  Igår kväll kom jag äntligen på vad jag ska göra med mina böcker. Jag har inga bokhyllor alls knappt, istället ligger böcker jag önskar att jag kunde bläddra i då och då i nerpackade i lådor jag inte når. Men nu bara. Ett sommarhus ska byggas och ta-daa klart vi måste ha ett bibliotek! Blev alldeles fnissig av bara tanken på hyllor och mattor och knasiga fåtöljer och udda golvlampor…

  /Anna

  • Jo, jag tror den är bra. I den bästa av världar, om vi lyckas hålla vår en-in-en-ut-regel så betyder ju det att vi kommer förädla bokhyllan över tid. Och om säg tio år bara ha helt fantastiska böcker där, sådana man inte kan leva utan. Riktigt så är det inte nu, även om vi gillar de allra flesta böcker som bor hos oss.
   Ja, tack och lov för biblioteken! 🙂

 2. Vi har alltid varit trångbodda så jag anammade köpstoppsprincipen på böcker för flera år sedan. Jag sliter flitigt ner trösklarna på Sumpans bibiiotek däremot, jag älskar bibliotek.
  Tyvärr glömde jag att tillämpa samma princip på skor vilket gjort att maken (vi är särbo och frånskilda 😉 infört principen 1 par skor in -10 ut… 😀

  • Hej och välkommen hit! Ja, bibliotek är verkligen fantastiska. Hurra för dem! 🙂 Vi är flitiga besökare där. Också…
   Ojojoj, en in tio ut låter drastiskt. 😉 Men det lär bli aktuellt på bokfronten om vi inte lyckas hålla vårt köpstopp nu. En god anledning att vara lite diciplinerad alltså.

 3. Alltså, jag har så svårt för tanken att slänga böcker, eller ens ge bort dem… Och så är det ju så trivsamt att inreda med bokhyllor (i vardagsrummet, övre hallen, arbetsrummet och båda barnens rum). Men jag kommer på mig själv ibland med att planera in hyllor på varenda tom vägg (vi har fortfarande inte på två år fått upp särskilt många tavlor och annat på väggarna) och föreslog att vi kunde såga upp en nisch i trappan där man med fördel kunde ha en liten bokhylla i väggen 😉
  Jag har ärvt en del böcker, och får dessutom recensionsexemplar från jobbet ibland eftersom vi gör bokanmälningar i varje nr av tidningen. Och så får jag ju köpa alla bloggares böcker… Men vi har nog ändå inte riktigt nått upp till era nivåer än.
  Jag växte upp med många bokhyllor och det var sån lyx som barn och tonåring att bara gå och hämta en ny bok i vardagsrummet när man läst ut den gamla. Så en in, en in är vad som gäller här.

  • Åh, det är ju drömmen, att ha så mycket plats för bokhyllor att allt får plats utan vidare! Men eftersom vi (trots att vi nyss uppgraderat till en större lägenhet) bor i en trea så är det inte riktigt så just nu. Ingen trappa med en mysig nisch med andra ord. Vi gjorde vad vi kunde dock. Alla planlösningar som inte var maximerade med avseende på bokhylleväggar dissade vi direkt. 😉
   Jag håller verkligen med om det härliga att bara kunna ta ner en bok ur hyllan och läsa. Det är rikedom, och lyx.

 4. 😀 😀 😀
  Känner att jag verkligen borde ta och passa på att rensa ut ännu mer bland mina böcker innan flytten. Har nog bara lyckats skilja mig från nåt tiotal än så länge. Men det är SVÅÅÅÅÅÅRT!!!!!!
  😉

  • Ja, det är jättesvårt. Allra svårast tycker jag faktiskt att det är med halvbra böcker. Riktigt dåliga böcker känner jag inte så mycket ansvar för (även om jag inte kan slänga dem, jag kan inte slänga några böcker). Däremot kan jag utan dåligt samvete skicka dem till myrorna och tänka att om ingen vill ha dem så kan de ju slängas då. Riktigt bra böcker är det roligt att ge bort till vänner. Men halvbra böcker? Det är klart att de också kan åka till myrornas, eller att någon vän med en annan smak en jag kan bli jätteglad för dem också, men jag tycker ändå att det är svårare…

   • Ja precis så är det!
    Och sen har jag en hel del jag ännu inte läst, och då vill jag ju ge dem en chans innan jag ev gör mig av med dem.
    Just slänga – då får de vara trasiga eller väldigt usla. Det är loppisar som gäller i första hand. Amnesty, Röda Korset…

 5. Jag har hittills löst problemet genom att köpa nya bokhyllor, men nu börjar det bli ohållbart. Jag bor på 40 kvadratmeter. Hm. Köpstopp vore på sin plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s