Momentum

Apropå det här med tillsammans. En härlig sak med Nanowrimo är att alla som är anmälda med jämna mellanrum (flera gånger i veckan, under november alltså) får ett litet pep-talk i sin inbox. Olika författare delar med sig av sina erfarenheter, uppmanar en att börja, att fortsätta, inte sluta nu, att orka lite till. Jag har läst dem allihop. Vissa har känts som om de talar direkt till mig, andra tycker jag var rätt babbliga, på det ordrikt amerikanska viset. Alla har de haft en poäng.

Igår kom ytterligare ett pep-talk, trots att november och Nano egentligen är slut. Grant Faulkner skrev om momentum, vikten av att behålla det vi byggt upp under november vidare in i december och nästa år. Jag tycker att han har helt rätt. Nano handlade (åtminstone för mig) väldigt mycket om att bygga upp ett sådant momentum. Genom att verkligen skriva varje dag blev det lättare och lättare. Jag fick en styrfart och en riktning som det till slut bara var att glida med.

Den styrfarten är naturligtvis färskvara. Egentligen har jag redan haft tillräckligt med skrivsemester. Jag borde sätta igång nu, det känner jag i hela kroppen. Jag borde fortsätta att skriva lite varje dag, hur lite den än blir. Hitta en halvtimme här och tjugo minuter där och smita in på ett café och skriva. Lite varje dag. Tyvärr finns det några andra delar av livet som också behöver lite mer momentum. Just nu jobbar jag hårt för att komma igång, eller kanske ikapp, med dem. Jag ger det en vecka till, sedan tänker jag börja skriva varje dag igen. Kanske inte så mycket, men varje dag.

20131114_171147[1]

8 reaktioner på ”Momentum

 1. Jag var inte klar med min roman vid novembers slut och jag kände precis som du, att jag ville fortsätta skriva. Så jag har fortsatt, varje dag hittills har jag skrivit, och jag har redan skrivit idag så det blir ännu en dag med skrivande. Jag hade, precis som du, ett sådant flyt i november och vill inte tappa det.

  Vad som verkligen hjälper mig just nu när NaNo är slut är en facebookgrupp som jag tänkte tipsa dig om. Den heter 1K Each Day Writers Group. Går ut på att man skriver varje dag, man får poäng även om man inte skriver så mycket som tusen ord, men målet är tusen. För min del har det blivit mer än så.

  Men jag tycker det känns som ett ganska rimligt mål, att klara tusen ord om dagen – och då behöver man inte skriva på helgerna om man inte vill. En grupp för pepp och inspiration. 🙂

  Hur du än gör, lycka till när du börjar skriva igen!

 2. Jag har också gett mig själv lite ledigt nu efter NaNo men det är viktigt att få en rutin kring skrivandet. Lite varje dag blir många ord vid årets slut 🙂
  Mina planar är att sätta igång om några dagar.

 3. Hade turen att bli klar med ett råmanus under Nanon. Jag gillade verkligen det skrivflyt som uppstod då. Saknar det nu, men har redigeringsarbete att ta itu med, och det är ju en annan sorts skrivprocess att vänja sig vid 🙂
  Kul att också du fick ihop dina ord!

  • Grattis till råmanuset! 🙂 Ja, jag saknar det också nu, men samtidigt var det ganska slitigt att hålla nano-tempot. Jag tror inte att jag hade fixat det så mycket längre än en månad. Inte samtidigt som mitt vanliga jobb. Och redigering kan allt vara ganska härligt det också. (Försöker jag tänka nu… 😉 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s