En bilderbok

Åh, det finns så många fina bilderböcker som jag tycker om, och som jag tar fram och läser ibland. Jag fuskar och väljer en som är fyra böcker i en, nämligen Måns och Mari från vår till vinter av Kaj Beckman. När jag var liten läste jag den som en bok med fyra kapitel, men det exemplaret bor kvar hemma hos min mamma. För ett par år sedan kom den i nytryck som fyra separata bilderböcker, en för varje årstid. Jag köpte dem, eftersom jag tycker så mycket om dem att jag vill ha dem i min egen bokhylla.

Jag gillar de här böckerna av flera anledningar. De är väldigt mysiga och beskriver ett enkelt och relativt okomplicerat liv som följer årstiderna tätt. Syskonen Måns och Mari, och Matti som de bor hos, pysslar och planterar och fixar och donar i sin trädgård. På många av uppslagen finns någonting avbildat med namn, till exempel fågelarter, trädslag, vårlökar, eller ängsblommor som på bilden nedan. Det har alltid tilltalat den lilla folkbildaren inom mig.

IMG_20150610_165735[1]

Ett annat skäl till att jag älskat de här böckerna är att jag har en högt älskad faster som heter Matti, och som egendomligt nog är väldigt lik Matti i böckerna, både till utseendet och personlighet. Min Matti har också kort, grått hår, bakar fantastiska tårtor och kan namnet på nästan allt i naturen.

IMG_20150610_165621[1]

Dessutom gillar jag att relationen mellan Måns och Mari och Matti, varför de bor hos henne och inte hos sina föräldrar, aldrig förklaras. Hon är bara Matti, de är bara Måns och Mari, och de bor tillsammans, så enkelt är det. Och jag tror att alla bilderböcker och barnböcker som visar alternativ till den klassiska kärnfamiljen är bra, och väldigt viktiga för alla barn som av olika anledningar lever utanför normen.

Det här inlägget är en del av bokhoras fotoutmaning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s