Imorse läste jag i Dagens Nyheter om att Hedengrens bokhandel i Stockholm har så stora ekonomiska problem att de riskerar att behöva slå igen totalt. Det är ju ingen nyhet att det är svårt för boklådor att gå runt nuförtiden. Ändå blev jag både förvånad och ledsen över att läget är så allvarligt även för Hedengrens. De är välsorterade, personalen är kunnig och trevlig, och nästan varje gång jag varit där har det varit gott om folk i butiken.
Kruxet är att många som är där inte handlar. Nicklas Björkholm, som äger butiken tillsammans med sin fru, beskriver hur många kommer in och tittar och ställer frågor – för att därefter gå hem och beställa böckerna över nätet. Det beteendet har jag mycket svårt att förstå. Den som, liksom jag, älskar att strosa mellan fysiska bokhyllor och upptäcka litteratur jag ännu inte känner till borde ju vara intresserad av att de fysiska bokhandlarna ska finnas kvar. Det kommer de bara göra om vi faktiskt handlar där.
För oss som skriver och som antingen är eller hoppas på att bli utgivna borde det vara ännu mer självklart att köpa våra böcker i fysiska butiker. Bokus arrangerar inga signeringar eller föredrag. Amazon kan inte stå värd för några realease-fester eller stödja lokala författare med ett framlagt skyltexemplar. Och vad viktigare är: de algoritmer som styr nätbokhandlarnas hemsidor premierar att visa upp mer av det som redan säljer mycket. Det missgynnar smal litteratur och små, oberoende förlag och därigenom många författare. På nätet hittar jag det jag redan letar efter, inte i samma utsträckning sådant som vidgar och utmanar min smak. Jag skulle ha missat många fantastiska böcker om det inte vore för välsorterade fysiska bokhandlar.
Jag har bara handlat över nätet en handfull gånger i hela livet (till exempel en gång när jag skulle skicka ett par böcker till en vän och inte orkade först gå och köpa dem, sedan packa in dem och fixa porto). Jag betalar gladeligen 25-50% extra, eftersom att jag tycker att alternativet har ett högre pris i längden. De hundralappar jag kan spara i nätbokhandeln kommer med en sur eftersmak. Jag är medveten om att jag är priviligerad som kan köpa böcker i en riktig bokhandel utan att det utgör skillnaden mellan lagad mat och havregrynsgröt, men så här tänkte jag faktiskt redan när jag var student. Jag köpte lite färre böcker då, bara.
När jag handlar böcker i Uppsala går jag i första hand till den oberoende bokhandeln Drottninggatans bokhandel (eller The Uppsala English Bookshop för böcker på Engelska). Finns boken inte där går jag till Akademibokhandeln. Först därefter överväger jag att beställa boken själv. När jag handlar böcker i Stockholm går jag först till Hedengrens. (Finns boken inte där åker jag numera hem, eftersom jag lärt mig att det i så fall är sjukt osannolikt att den finns på Akademibokhandeln…) Det vill jag kunna fortsätta att göra. Mitt eget dåliga samvete i den här frågan är att jag rätt ofta handlar på PocketShop (vilket jag tycker är bättre än att handla i nätbokhandel, men sämre än klassiska boklådor). Jag försöker undvika det, men jag pendlar så gott som dagligen, passerar inte mindre än tre PocketShop-butiker varje dag och känner mig ibland i desperat behov av en bok. Nåja.
Finns det egentligen några fördelar med nätbokhandlarna, utöver det uppenbara: det låga priset? Jag kan inte komma på någon mer. Nu kanske du tänker: men det är ju så roligt att få paket. Och det är det ju. Men även där är faktiskt den fysiska bokhandeln överlägsen. ”Vill du ha den inslagen?” frågar expediten nästan alltid. Numera säger jag oftast ”ja tack!”, även de gånger boken är till mig själv. Sedan går jag hem med gott samvete och ett vackert och lyxigt inslaget bokpaket.
Självklart är det så att tiderna förändras. Självklart måste bokhandlarna (liksom förlagen) vara kreativa och innovativa, utveckla sina verksamheter för att möta de nya villkoren på marknaden. Kanske måste de hitta nya affärsmodeller och andra sätt att tjäna pengar än de traditionella. Men det kan inte enbart komma från deras håll. I vårt nuvarande samhälle är det så enormt mycket som bygger på konsumentmakt, och då måste vi som bokkonsumenter hjälpa till från vårt håll för att det ska fungera.
Så, om du inte redan gör det: sluta slentrianköpa böcker över nätet! Om du inte tycker dig ha råd; tänk efter en gång till. Tycker du dig ha råd med alternativet -en ännu tuffare marknad för småförlag och bokhandlare? Kanske kan du i så fall köpa några böcker över nätet och några i en riktig boklåda. Finns det ingen bokhandel där du bor? Passa på att besöka en när du besöker någon större stad! Vet du inte vad du ska ge bort i present? Köp en bok, ett sällskapsspel eller ett presentkort från en riktig bokhandel!
Nu ska jag gå till Hedengrens och köpa mig en midsommarpresent tror jag.
Jag håller med dig om vad du skriver! Men det finns ett stort problem för min del: jag bor i en rätt så liten stad där det bara finns en bokhandel. Sortimentet är inte så bra, det finns sällan det jag vill ha, bara de riktigt vanligaste böckerna. Hemskt lite på engelska. Nå, så om jag hittar någon bok jag vill ha, ja då kan priset vara 10€ (typ 90 kronor) dyrare än på nätet. För en bokmal (dessutom studerande) skulle det bli fruktansvärt dyrt att köpa i fysisk bokhandel jämt. I större städer tror jag (hoppas jag?) att prisskillnaderna inte är så stora! Här i Finland går det inte så bra för vår största bokhandel; Akademiska bokhandeln som nu blev såld till svenska ägare, Bonnier Books. Hoppas de har fräscha visioner! Som sagt skulle jag gärna köpa i bokhandel oftare men priserna i denna stad är inte kloka alltså! Vilket är synd, får man väl bara säga. Om jag kan få två pocketböcker på nätet för samma pris som en i bokhandel…i det långa loppet så blir det nätet som fått ta över. Ska definitivt besöka drottninggatans bokhandel nästa gång jag är över sjön på besök!
Nej, det är klart att det inte går att köpa allt, särskilt inte genom den dyrare vägen. Personligen skulle jag inte kunna köpa allt jag läser ens om jag gjorde det över nätet, dels av ekonomiska skäl, men framför allt för att jag inte skulle ha någonstans att göra av alla böckerna då. Jag uppskattar att ungefär 2/3 av det jag läser är lånade böcker, antingen från biblioteket eller genom vänner. Nuförtiden läser jag också en hel del ljudböcker i mobilen, vilket har det goda med sig att de inte tar någon plats i hyllorna hemma… Hur är det i Finland? Har ni bra bibliotek med ett bra urval böcker på svenska?
Jag fattar verkligen att en både dyr och dåligt sorterad bokhandel inte direkt uppmuntrar till stödköp. Kanske är framtiden den att de fysiska bokhandlarna blir kommer att bli färre. Att några enstaka, riktigt riktigt bra bokhandlar dit folk vallfärdar (som Bara hittepå skriver om här nedan), men att resten av handeln sker över nätet. Jag hoppas också att Bonnier Books har många innovativa idéer för Akademibokhandeln. Det ska bli spännande att se vad som händer med den, (om det nu händer någonting…)
Jätteviktigt att ta upp det här ämnet. I bokhandeln och i biblioteken får vi möta böckerna fysiskt. Jag tror att alla som läser böcker har svårt att tänka sig att bokhandeln upphör att existera. Vi behöver få bläddra i boken. Och då är det nog så att vi måste vara beredda att betala priset. Om vi vill ha kvar bokhandeln måste vi nog göra som du och betala det dyrare priset. Och om bokhandeln inte har boken brukar de alltid vara så hjälpsamma och beställer hem den.
Det här är precis det som händer med mataffärer. Jag fortsätter att handla mat från min närbutik, fast det är ganska mycket dyrare än på köpcentrumet. Men om vi slutar handla där så dröjer det inte länge förrän vi möts av en skylt som säger att affären har upphört.
Jag vet inget annat sätt att rädda bokhandeln än att handla där. Jag köper de flesta av mina böcker i den lokala bokhandeln, Akademibokhandeln i mitt fall.
Jag tror dock att bokhandlaren måste hitta nya infallsvinklar. Kanske fler författarbesök och sånt. Då kommer fler folk dit.
Jag tror också att bokhandlarna kommer att behöva göra mer av allt som inte är möjligt via nätet; författarbesök och arrangemang av olika slag, verkliga möten, diskussioner, kanske caféverksamhet. Och ja, du har ju helt rätt i att det är exakt samma sak som händer med mataffärer.
Det går ju att göra tvärtom också – söka och läsa recensioner på nätbokhandlarnas hemsidor och sedan beställa boken i sin lokala bokhandel. Tillsammans kan vi lura systemet! 🙂
Jag blev förresten inspirerad av ditt inlägg till att skriva om bokhandelssafari borta hos mig.
Bokhandelssafari -vilket fantastiskt ord! Och ja, det brukar jag också ägna mig åt när jag är ute och reser och får tillfälle. 🙂
Heja! Och jag instämmer. De gånger jag går in i en bokhandel, vilket ju händer då och då, brukar jag ha som mål att leta rätt på en bok jag faktiskt inte hade tänkt köpa, något nytt och spännande, en ny författare (ny för mig), just för att jag fått syn på boken ifråga då den varit konkret framför mig. Bara för att det är viktigt med det påtagliga. Skulle definitivt inte gå in i en bokhandel, fråga saker och sen åka hem och köpa. Men köper också via Adlibris eftersom alla böcker inte finns i bokhandeln.
Ja, just därför är bokhandlarna (och biblioteken) så fantastiska. Det där upptäckandet och bläddrandet och vägandet i handen är ju viktigt.