24. Julklappsrim

Traditionen att rimma på julklappar är gammal. Faktum är att den till och med är äldre än traditionen att ge varandra presenter på julafton. Ordet julklapp kommer sig av att man brukade gå hem till grannar och vänner och klappa på dörren. Sedan kastade man in någonting, ofta ett vedträ eller en halmfigur med en vers på. Dessa verser var ofta skämtsamma och ibland grova, och det gällde för avsändaren att smita iväg innan någon upptäckte vem som kastat in julklappen.

Med tiden blev vedträna till presenter och verserna blev snällare, men ordet och versen finns kvar. Jag har inte lyckats hitta någon uppgift om när i tiden den här övergången hände, tipsa mig gärna om du vet!

Till formen kan ett julklappsrim se ut nästan hur som helst; korta eller långa, rappa eller högstämda, finurliga eller tydliga. Det finns trender och traditioner, men nästan inga måsten. Det enda kravet är väl just att det ska rimma någonstans, eller åtminstone nödrimma.

Nödrim behöver faktiskt inte ens vara en nödlösning i det här läget, för det viktigaste är att det är kul. Min farbror förvånade hela släkten när han introducerade konceptet ”dubbelt nödrim” då han gav bort en klassisk sagobok med versen:

Det är svårt att hitta ett rym
på bröderna Grym.

Sedan dess har vi alla tagit ut svängarna lite mer med nödrimmandet när vi har behövt och det är riktigt roligt.

För mig betyder julklappsrim lite extra omsorg och eftertanke till varje paket, lite på samma sätt som ett vackert inslaget paket är roligare att få än en oinslagen gåva, eller som ett lackat och doftande paket känns mer juligt än ett tejpat. Och en sådan present är roligare att ge bort. Jag tycker också mycket om hur rimmen får själva paketöppningen att stanna upp lite grann, och låter varje enskilt paket stå i rampljuset en liten stund. Även ett kort eller dåligt rim kan skapa gissningar och samtal, och är en present i sig.

Därför rimmar jag nästan alltid på mina julklappar, och därför blir jag alltid glad när jag får ett rim från någon annan. Jag brukar oftast skriva fyraradingar som rimmar parvis, eller tvåradingar med korta rader och både inrim och slutrim. Eller någonting helt annat om det blir så.

De rim som jag är mest förtjust i är underfundiga rim, sådana som är omöjliga att gissa när man sitter där med paketet, men som är självklara när man väl har öppnat. Det är långt ifrån alltid jag lyckas få till sådana. Kvaliteten på mina julklappsrim står i direkt proportion mot dagsformen på kvällen den 23e december, för eftersom jag oftast är ute i sista minuten är det först då jag börjar. Visst är det roligt att få till något riktigt finurligt, men om jag inte lyckas med det tar jag det jag ändå lyckats få till. För det är min bestämda åsikt att ett halvdant rim är bättre och framför allt roligare än inget rim, och att även ett mediokert rim bidrar till en ännu godare jul.

GOD JUL! Och tack alla ni som har följt min lilla versmåttsskola. Jag har haft jätteroligt.

20151224_002408.jpg

11 reaktioner på ”24. Julklappsrim

 1. God Jul!

  Och tack SJÄLV! Jag har haft jätteroligt, jag med. Vilken helt fantastisk julkalender du har åstadkommit. Så otroligt imponerande med dina kunskaper, och väldigt inspirerande. Just nu blev jag väldigt sugen på att faktiskt försöka skriva julklappsrim. Jag har aldrig gjort det i hela mitt liv för vi har ingen sådan tradition. Men det skulle vara väldigt roligt att försöka någon gång.

  STOR julkram!

  • En stor julkram till dig också! Hoppas ni har haft det jättefint!
   Roligt att du börjar fundera över julklappsrim. Du kan ju testa helt och hållet på skoj om inte annat. När ni inte har någon sådan tradition har ni ju inte heller någonting att leva upp till, och det kan ju faktiskt vara en fördel. 🙂

 2. Tack själv. Det här var en otroligt fin julkalender. Jag har som sagt inte öppnat alla luckor än men jag har sparat dem, för att öppna i lugn och ro. Men den här sista luckan var jag ju tvungen att öppna. Jag älskar julklappsrim och vill att det ska vara ett rim på alla julklappar.
  Efter att ha läst ditt inlägg har jag fått ett nytt förhållningssätt till rimmen. Bättre ett dåligt rim än inget rim alls.

  Hoppas att ni fick många fina julklappsrim att läsa i år.

  • Tack Marie! Jag är jätteglad för att du följer min julkalender, och i din egen takt. Det tror jag är det bästa sättet, för det blir ju mycket info att ta in på bara några veckor annars.

   Stor kram! Hoppas ni hade en jättefin jul i värmen!

 3. Nu har jag efter att jag blev tvungen att ta en lååång bloggpaus hunnit läsa ikapp mig. Är så glad över din diktskola. Vilket otroligt jobb du lagt ner! Tusen tack för det och allra mest för att du gjort det lättfattligt och snyggt. Jag hoppas på något liknande nästa jul… Gott nytt år!

  • Tack Mia, för dina fina ord! Jättekul att du uppskattade versmåttsskolan. Men jag törs nog inte lova något lika ambitiöst till nästa jul. Någon gång igen säkert, men inte varje år. 😉

   Att du kallar en dryg vecka för en lååång bloggpaus visar att vi har helt olika ambitioner vad gäller frekvens. Jag försvann faktiskt härifrån längre utan att ens tänka på det som en paus… Men välkommen tillbaka, och god fortsättning på 2016! 🙂

   • Haha. Ja. Men för mig var det första pausen nånsin. Före det har jag kanske missat två dagar. Så det blev en lååång paus. Och det var rätt skönt…

 4. Åh vad roligt att du avslutade med julklappsrim! Nu har inte jag heller öppnat alla luckorna (planerar att faktiskt göra det till nästa jul istället!) och min bloggpaus har varat ända tills nu. (Nu såg jag att du tagit en välbehövlig paus fram tills avhandlingen är klar, så välkommen åter när den är det!)

  Vi har fått till en tradition med julklappsrim i min familj, även om den nu har fått börja stå tillbaka lite i och med småbarnskaoset kring öppnandet. Och jag har märkt att mina rim mer och mer börjat likna brasklappar som kanske avslutas med ”nu var det inte riktigt det här du ville ha, men jag hoppas ändå det kan bli bra”. Jag vill på något vis förmedla mina tankar kring gåvan genom rimmet, så där så jag måste hejda mig när det bara är vanliga födelsedagspresenter och fundera – ok, kan jag förmedla det här på något annat vis nu? Men det är alltid roligt med julklappsrim, det är väl den tiden på året mitt versande över huvud taget blommar upp.

  -ett halvdant rim är bättre och framför allt roligare än inget rim-
  Så sant!
  Tack för fina inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s