HURRA!

Idag skickade jag in min avhandling. Inte till tryck, men till så kallad extern granskning, vilket innebär att någon professor som jag inte känner, någonstans på KTH, ska läsa den för att avgöra om den är tillräckligt bra för att sparka igång den långa administrativa processen för en disputation. Och eftersom jag är en vän av feedback så har jag även skickat den till sex andra personer som ska ge mig konstruktiv kritik någon gång efter sommaren. Så alldeles färdig är den inte, men den är hel (275 sidor på engelska) och den är genomarbetad. Jag är så klar med den som jag just nu kan bli, och det känns fantastiskt.

Som om inte det vore nog har jag dessutom haft en helt fantastisk eftermiddag tillsammans med Linda. Vi har ätit lyxlunch, vi har skålat i bubbel och jag blev firad med paket innehållandes jättebra böcker. Dessutom blev den här lunchen startskottet för ett gemensamt skrivprojekt som vi har planerat en tid, men som vi inte velat (jo, velat, men inte riktigt kunnat) dra igång så länge jag fortfarande skrev på avhandlingen.

Och som om inte det heller vore nog betyder det här att min bloggpaus nu officiellt är slut. Även det känns fantastiskt. Men det var bra med paus, bra för både mig och avhandlingen. Det blev en sak mindre att tänka på och hålla i luften. Just den här perioden av livet behövde jag det.

Även om jag varit stoisk och lyckats hålla min bloggpaus, så har jag inte helt och hållet klarat av att hålla mig borta från skönlitteratur och skrivande. Faktiskt har det hänt ovanligt många och ovanligt bra saker den här perioden. (Eller också brukar det hända så här mycket på ett halvår, bara det att det känns mer när man samlar ihop allt till en klump).

Mycket av det som hänt förtjänar egna inlägg, och kommer också att få det. Här kommer ändå en liten sammanfattning av mina bloggtysta månader.

 • Ett par veckor efter att jag slutat blogga började WordPress skicka mig små meddelanden. ”Din statistik blomstrar”, stod det. ”Lugn. Det ordnar sig. får mycket trafik”. Jag har slutat titta på och bry mig om bloggstatistiken så mycket för det gör mig bara stressad, men det här kändes ändå lite deppigt. Är liksom det bästa jag kan göra för bloggen att INTE blogga? Det vill säga, det kändes deppigt först. Sedan gick jag in och kollade varför min statistik blomstrade. Det visade sig inte vara deppigt alls. Folk läser min versmåttsskola.
 • Jag har läst ovanligt mycket, och ovanligt bra böcker.
 • Jag har varit på två fantastiska bokcirkelträffar.
 • En skrivarvän har debuterat med sin första roman, som den första i vår skrivgrupp. Och det går bra för hennes bok.
 • Jag har träffat bloggvänner IRL och fått en alldeles fantastisk frukostklubb.
 • Jag har, delvis tack vare frukostklubben, lärt mig massor om dramaturgi.
 • Jag har skrivit till en av mina författaridoler och frågat om hon ville lektörsläsa min diktsamling. Hon sa ja.
 • Jag har med hjälp av lektörsläsningen redigerat min diktsamling ännu ett varv, och den är otroligt mycket bättre nu. Kanske är den rentav färdig.
 • Jag har diskuterat utgivning av min diktsamling med ett litet men naggande gott förlag. Ingenting är bestämt eller officiellt ännu, men det känns väldigt fint.
 • Jag har skrivit en del annat, mest poesi.
 • Jag har fått mer och mer bloggabstinens. Det har tagit sig uttryck i superlånga kommentarer till andra bloggar, som ibland blivit skrivna, men i vissa fall blivit kvar inuti mitt huvud. Det har också tagit sig uttryck i att:
 • Jag börjat använda instagram. Jag är fortfarande nybörjare i det forumet, men det är riktigt kul, så jag fortsätter nog. Om ni vill följa mig heter jag @lugndetordnarsig även där. Ni som finns på instagram, säg gärna hej så att jag hittar er. Och tipsa gärna om bra sidor som jag borde följa.
 • Jag har smitt planer på ett gemensamt skrivprojekt tillsammans med Skriviver-Linda. (Ja just det, det än så länge jättehemliga projektet.)
 • Jag har (återigen) kommit på vad jag behöver göra för att min novellsamling ska bli färdig(are).
 • Jag har funderat över vilken sorts författare jag vill bli.
 • Jag har försökt lära mig en del om marknadsföring.
 • Jag har skissat på hur min versmåttsskola i bokform ska se ut, den dag jag skriver en versmåttsskola i bokform.
 • Jag har gått runt och undrat vilken sorts bokidé jag kommer få när jag lämnar in min avhandling. Jag räknar nämligen kallt med att en sådan ska komma. (Eller nej, men jag hoppas.) Jag brukar alltid få idéer till stora projekt när andra stora projekt tar slut. Och nu vill jag faktiskt skriva en roman.

Sammantaget känns den här dagen som ett åtminstone fyrfaldigt hurra, och jag känner mest av allt en väldigt stor tacksamhet.

Nu vill jag så gärna fråga: och ni då, hur har ni haft det? Bara det att jag redan vet hur många av er har haft det, eftersom jag inte kunnat låta bli att smygläsa bloggar under min paus, även om jag kommenterat mycket mindre än jag brukar. Det jag längtar efter är att det ska vara en levande diskussion här igen, för det är faktiskt det allra bästa med bloggformatet. Så. Hur har ni haft det? Hur har ni det just nu? Vad tänker ni framöver med skrivandet? Vad funderar ni på? Vad läser ni? Vad ska ni göra i sommar?

IMG_20160620_154446[1]

16 reaktioner på ”HURRA!

 1. Bravo, hurra och grattis! Start jobbat med avhandlingen och vad roligt med så mycket på gång. Om du kollar vilka jag följer på Instagram så hittar du flera författare och förlag, några är roligare än andra men tycker det är peppande att se att andra, hrm, skriver medan jag, hrm, tittar på instagram.

 2. ÅH, TUFFT! Alltså avhandlingen och allt annat och vad kul att ha dig tillbaka, liksom bloggandes. Och med alla andra skrivgrejer. Men alltså avhandlingen! Jag säger inte grattis än, men nästan. Väntar tills du berättar att den verkligen är klar.

  Och själv har jag väl haft det bra. Hittat och hittar flera nya sätt att leva på som skrivande. Det där med att liksom hela tiden på nåt vis utvecklas också,som nu med den text jag skriver på, när jag känner hur det växer, hur jag blir bättre på att försöka få fram väldigt små saker – sånt har jag pysslat med.

  I alla fall, kul du är tillbaka, ser fram emot att höra mer om allt tillbakavarandet.

  • Tack Mia!
   Nästan-grattis är helt perfekt, det är precis så det känns. Nästan-klar.
   Och det är så fint det där, hur man växer och utvecklar tillsammans med texterna som också växer och utvecklas. Det måste vara spännande att skriva på något helt nytt efter en hel trilogi med samma historia. Det ska bli spännande att se vad det blir när det är färdigt. 🙂

   /Liv

 3. Grattis till avhandlingen. Nu har ju du skrivit din förta bok. Vilken känsla va! Vad roligt att höra om allt som hänt det här halvåret. Och roligt att du är tillbaka här igen. Kram

  • Tack Marie! Faktiskt så kände jag mest: vad roligt det är att skriva klart en bok, nu måste jag snart skriva klart en riktig. För visst är det en bok det här, men det är ändå skillnad på böcker och böcker. 🙂 Kram!

  • Tack, skönt att höra! 😉 Jag har på något märkligt sätt faktiskt haft lite prestationsångest över att börja blogga igen. Men det är väl som allting annat, bara att göra. Välkommen tillbaka! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s