Bloggfödelsedag

Idag fyller min blogg fyra år (det påstår i alla fall WordPress). Det har fått mig att fundera över var jag var för fyra år sedan, och var jag är nu. Jag började skriva här på grund av en diffus önskan att låta skrivandet ta större plats i mitt liv, och att i större utsträckning betrakta mig själv som en skrivande person. Det fantastiska är att det har fungerat.

Till det yttre befinner jag mig på exakt samma plats som för fyra år sedan. Jag är fortfarande en ännu opublicerad skribent som tänker att jag en gång ska bli författare. Ändå är skillnaden så stor att det knappt går att jämföra.

För fyra år sedan fanns ingen riktig framåtrörelse i mitt skrivande. Jag hade visserligen ett par skrivprojekt, men jag skrev lite och sällan, och gjorde inga särskilt revolutionerande framsteg. Jag hade visserligen en skrivgrupp som träffades några gånger om året och gav  respons på varandras texter, men ärligt talat la jag ner mer tid på att läsa och kommentera deras texter än på att skriva själv. Det här med att bli författare var mer någonting som jag tänkte att jag förr eller senare skulle göra, än något som jag faktiskt jobbade mot.

Idag har skrivandet en helt annan plats i mitt liv. Jag har både ett mer lustfyllt och ett mer professionellt förhållande till skrivandet. Jag skriver oftare och mer målmedvetet, och jag utvecklas mycket snabbare än förut. Och utan att jag märkte när det hände så har jag fått bra koll på hur bokbranschen fungerar. Dessutom – det jag minst av allt väntade mig när jag började blogga – har bloggen gett mig helt nya sociala sammanhang, i diskussioner på här och andra bloggar, men också i den fysiska världen. Flera personer som jag räknar som mina vänner skulle jag aldrig ha träffat utan bloggen, och det känns faktiskt ganska fantastiskt.

Jag är fortfarande rätt dålig på att prata om mitt skrivande med familj, vänner och bekanta (även om det där också är stor skillnad på för fyra år sedan). Det beror delvis på feghet, och det ska jag såklart försöka sluta med, men det är också delvis medvetet. Jag tycker inte det är rimligt att begära att omvärlden ska betrakta mig som författare, eller ens en blivande författare, innan jag har gett ut en bok. När det erkännandet väl kommer så vill jag att det ska finnas substans bakom. Dessutom förväntar jag mig inte att alla ska vara intresserade av det navelskåderi som det faktiskt innebär att diskutera skrivprocessen. Och eftersom jag är så lyckligt lottad att jag har både en skrivblogg och många skrivarvänner att sköta det med, kan ju resten av min bekantskapskrets få slippa, tänker jag. 🙂

En annan sak som jag tror många som inte skriver själva skulle ha lite svårt att förstå är hur oerhört lång tid det tar, det här författarblivandet. Det gör det för alla, och det tar längre tid för mig än för många andra. Åtskilliga personer som började blogga ungefär samtidigt som jag (och var i ungefär samma fas) är nu utgivna författare (tex Frida Andersson Johansson, Charlotte Cederlund och Thomas Årnfelt). Men faktum är att det känns helt okej. Jag har gjort mycket annat under de här åren, blivit mamma och disputerat framför allt, och jag tycker om att låta texterna växa i sin egen takt. Jag kommer nog alltid att vara en långsamskrivare.

Nu när jag har en riktning, när jag faktiskt är på väg mot något, har jag ingen brådska längre. Ge mig fyra år till så är jag faktiskt rätt säker på att jag har blivit publicerad. Och att det känns så är åtminstone delvis bloggandets förtjänst.

Så tack, lilla bloggen, och hurra för dig!

2017-02-07_14-57-201

30 reaktioner på ”Bloggfödelsedag

 1. Grattis till dig och bloggen!
  Intressant att läsa om din utveckling och dina tankar om framtiden. Jag är helt förvissad om att du är publicerad inom fyra år. Jag ser fram emot att läsa dina (och Lindas) böcker.

 2. Grattis till bloggen och grattis till dig 🙂
  Så fint du beskriver utvecklingen av ditt skrivande liv, tar särskilt till mig det där om att ha ett mer professionellt förhållningssätt till skrivandet, då jag känner likadant. Innan jag började blogga ”på allvar” kändes skrivandet mer som en tidskrävande hobby, men nu känns det som att det öppnats en hel värld av likasinnade 🙂
  ÄLSKAR att du på allvar känner att du kommer att vara utgiven om fyra år, med den inställningen kan det bara gå bra!

 3. Grattis till bloggen! Utan min blogg (och internet överlag) skulle jag vara såååå mycket längre ifrån publicering. Det är jag övertygad om. Den här internetgemenskapen är alldeles magisk!

  • Tack! Ja, den här grejen att kunna hitta andra som funderar över samma saker, oavsett om en ”känner” varandra sedan tidigare eller inte, eller bor i närheten eller på olika ställen, det är verkligen GULD. Och det är också så himla peppande när det går bra för andra som jag följt på vägen fram. Så jätteroligt att din första bok är på väg ut nu, Kugge. 🙂
   /Liv

 4. Grattis på bloggfödelsedagen! Precis som för dig har mitt skrivande utvecklats tack vare bloggen. Du har en klok och sund inställning att tillåta dig vara precis som du är, långsamskrivande, utan att stressas upp av att andra springer om och blir utgivna före dig. Jag var lite stressad över sånt en period men nu har jag släppt det helt och skrivandet är mycket roligare igen. Det går som sagt sakta men genom att se vad man faktiskt åstadkommit så är det mer betydelsefullt än vad andra gör. Jag kommer fortsätta följa din väg till utgivning och din inställning till det är så underbar! =) Heja dig!

 5. Grattis! Både till bloggfödelsedag och utveckling med nya skrivarvänner. Och vilken inspiration att ha startat samtidigt som många som blivit publicerade, det är snart din tur då!
  Håller med om att skrivandet diskuteras bäst med skrivande vänner, de är ju de enda som verkligen kan förstå och ge ett vettigt utbyte. Jag pratar om idéer med min sambo och han ger inspel, men det rent tekniska varken kan han eller är intresserad av.
  Tänk att du disputerat också, det kallar jag en prestation! Ser fram emot att följa dig fortsatt också 😊

 6. Grattis till fyra år med blogg! Ärligt talat hade jag ingen aning om att det var så många år – vet inte vad det är för fel på min tidsuppfattning 🙂 Men visst är det härligt att det kommer så otroligt mycket bonusgrejer med att blogga. Just det där med att få koll på bokbranschen hade jag av någon anledning inte väntat mig alls (för det är ju samma för mig – EXTREMT mycket bättre koll nu). Antagligen för att jag innan jag började blogga var så sjukt nervös över att jag skulle våga börja blogga, att jag egentligen inte hade så mycket förväntningar, annat än förhoppningen om att jag skulle klara av det 😉

  Det är så skönt att du inte känner dig stressad. Jag tror nog att det är det bästa sättet att ta sig framåt mot publicering. Du kommer garanterat att vara publicerad om fyra år. Gissningsvis redan innan 🙂

  • Tack! Ja, det är knepigt det där med tid, att det kan kännas så olika. Just nu tycker jag att det känns rimligt att bloggen är fyra år gammal (vi har ändå haft våra ups and downs och lite olika faser, bloggen och jag). Men lite konstigt ändå, att det går så fort. Och som du vet är jag SUPERGLAD att du också började blogga. Så roligt att hänga i den här världen också. 🙂 Och det ska bli så spännande att se var vi båda är om fyra år. 🙂

 7. Åh, vad fint! Blir så himla glad över dina skrivtankar, vill bara säga det. Att det får mig att tänka på saker jag kanske inte alltid aktivt kommer ihåg att tänka på och att det känns viktigt. Så tack, kloka du för att du funderar på ditt skrivande så här och påminner mig.

 8. Känner igen mig. Skulle aldrig komma på tanken att kalla mig ens blivande författare, men på något vis har den alltid legat där, tanken att skriva på riktigt. Mycket tack vare din blogg kör jag nu gestaltning med mina sfi-elever och texterna blir med en gång så mycket mer. Bara det att eleverna blir medvetna om vad som sägs mellan raderna känns riktigt bra.

 9. Grattis i efterskott! Jag ligger något år efter dig, men har gått igenom en liknande process där jag blivit mycket mer målinriktad i mitt skrivande, mycket tack vare bloggandet. Tycker du brukar ha så fina och tänkvärda inlägg – hoppas du håller kvar i bloggen även om fyra år när du är publicerad. 🙂

  • Tack så mycket (även detta lite i efterskott)! 🙂 Ja, jag tror och hoppas att jag kommer fortsätta blogga, även om det kanske, som nu, inte blir med någon vidare frekvens. Kul att du också upplever din blogg som positivt för skrivandet. Det är väldigt fint det där tycker jag, hur grejen att dela sina tankar med andra kan bli så viktig.

 10. Grattis till fyra år! Känner igen mig i mycket av det du skriver. Som att riktningen är starkare nu och att jag lärt mig mycket om branschen och skrivprocessen. I juni fyller min blogg fem år och jag hoppas som du att de kommande åren ska leda till den där numera efterlängtade utgivningen. För i början var den mer en tanke. Nu är den ett mål. Ser förstås framemot att fortsätta läsa dina inlägg.

 11. Så kul att hitta till din blogg – via Annikas ”Nästa sida” 🙂 Och grattis i efterskott!
  Det där med att inte berätta för alla att man skriver känner jag igen. Ordet jag ofta använder när det kommer på tal är ”aspirerande” ungefär ”hoppas på” eller ”strävar efter”. Jag vill inte slå mig på bröstet för att flera år efteråt för höra ”Jaha du, hur går det med den där bestsellern du skulle skriva?”.
  Men önska kostar ingenting fick jag lära mig som litet barn. Så jag önskar, hoppas och drömmer, samtidigt som jag har en plan för mitt skrivande. Det värsta som kan inträffa är att jag står där en vacker dag med ett färdigt manus som inte blir utgivet. Värre saker har ju hänt.

 12. Pingback: Aspirerande författare – Ord för ord

 13. Din beskrivning av vart du var för fyra år sedan är ganska på pricken en beskrivning av vart jag är just nu. Så grattis till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s