Nu har jag gått runt och tänkt jättelänge att jag ska skriva ett uttömmande och supergenomarbetat inlägg om hur Linda och jag jobbar i vårt gemensamma projekt. Men se där får ni tji! Det har nämligen varit så mycket jobb och förkylningar och jobb och magsjukor och skrivande på det där projektet att mitt fokus inte har räckt till för att göra ett sådant inlägg. Så nu tar jag det lite i taget istället, enligt principen att inlägg som blir skrivna är bättre än (potentiellt fantastiska) inlägg som inte blir skrivna. En sak i taget alltså.
Det som jag jobbar allra mest med i vårt projekt just nu är att hitta tonen. Och det är verkligen svårt. På ett teoretiskt plan är Linda och jag överens om vad vi vill uppnå (tack och lov för det i alla fall). Vi vill att texten ska ha ett väldigt direkt tilltal, att den ska vara lättläst, vänlig och även rolig så ofta det går. Vi är också överens om vilka delar av den text vi redan skrivit som är bäst i det här avseendet. Och så är vi överens om en tredje sak: den ton vi vill att boken ska ha ligger betydligt närmare Lindas egna stil än min.
När jag skriver närmar jag mig oftast innehållet med någon slags gravallvarlig uppriktighet, eller ja, eftertänksamhet är nog ett bättre ord. I den mån jag lyckas vara rolig är det för att jag tagit mig igenom allvaret och kommit ut på andra sidan (alternativt varit så gravallvarlig att någon form av lyteskomik uppstår). Nu ska jag plötsligt försöka ha en lätt och humoristisk ton direkt. SUPERSVÅRT. Innehållet är en piece-of-cake i jämförelse.
Så fort jag är trött, har mycket att tänka på, inte har skrivit på ett par dagar eller bara har tid för ett kortare skrivpass (med andra ord, det mesta av min sammanlagda skrivtid) så tappar jag den, eller har så svårt att hitta in i rätt ton att mycket av skrivpasset går åt till det. Ofta faller jag in i någon slags oförarglig snusförnuftighet som ärligt talat är rätt så o-charmig i sammanhanget. Eller så blir det alldeles för torrt. Det här att jag har ägnat snart ett decennium av mitt liv åt att skriva akademisk text gör inte precis det här projektet lättare. Det är rätt sällan som vetenskaplig text är synonymt med vänligt, lättläst, humoristiskt, och har ett direkt men inte påträngande du-tilltal. Oerhört sällan faktiskt.
Men, jag övar mig och det går bättre och bättre. Just nu är jag väl lite i fake-it-till-you-make-it-fasen. Jag har blivit rätt bra på att härma bokens ton, men den har ännu inte blivit min egen. Och det måste den ju bli om det ska bli bra. Tonen måste vara jag, och Linda, annars kommer det att märkas. En text måste vara helt uppriktig (på något plan) för att bli riktigt bra. Tur att vi har ett antal varv redigering kvar.
Tack för den inblicken i ert gemensamma projekt! Oj, så svårt det låter det där med tonen, alltså att den inte kommer helt naturligt. Tycker det låter intressant ditt angreppssätt; att härma bokens ton, och tror att det är något man skulle kunna applicera på sitt eget skriv ibland när det är trögt att ”komma in” i ett nytt projekt tex. Heja er som skriver på i kaos av sjukor mm 🙂
Varsågod! Fler inblickar kommer allteftersom. 🙂 Och tack för heja!
Jamen det där måste ju vara knepigt, att hitta en gemensam ton. Vad himla kul att du skev om det. Och tror att fake it kommer att funka fint. Heja!
Jo, fake it till you make it är en strategi som har tjänat mig väl i många sammanhang, så det ska nog gå nu med. 😉 Tack!
Det låter som en väldigt svår men samtidigt lärorik utmaning att använda en ton som är ovan för dig. Jag arbetar ju också inom universitetsvärlden och jag känner igen mig precis i hur det akademiska tonfallet letar sig in också i icke-akademiska texter. Det hjälper ju inte heller att många vetenskapliga texter faktiskt är ganska dåliga ur ett stilistiskt perspektiv, eftersom de är skrivna av personer som är bra på vetenskap, men inte nödvändigtvis ens tycker om att skriva. Det gör dem inte nödvändigtvis till dåliga texter i sig, så länge budskapet går fram, men det är svårt att inte låta sig påverkas av all denna tillkrånglade, torra sakprosa som ska plöjas igenom. (Men å andra sidan är det en gåva att ha detta tonfall att ta till när en riktigt pompös karaktär ska uttrycka sig.)
Åh, det användningsområdet för akademiskt skrivande har jag inte tänkt på. Bra tips! 🙂
Kul att du också jobbar i universitetsvärlden! Med vad? Och vilket ämne? Spännande det här att det går att prata skrivande och litteratur med varandra så mycket, utan att veta allt det där som man oftast frågar först i andra sammanhang. Lite som att lära känna varandra inifrån och ut, och det gillar jag. 🙂
Ja, det blir verkligen tvärtom, särskilt eftersom de flesta jag träffar genom jobbet inte har en aning om att jag skriver på fritiden. Jag arbetar som postdoc i biologi, men är så smått på väg att lämna det akademiska. Får se vad det blir av mig till slut. 🙂
Jo, det där vad man [egentligen] ska bli när man blir stor, det verkar vara något vi får gå och undra större delen av livet. 😉 Hoppas du hittar någonting du trivs med!
Men, oj så lustigt! Här har jag plagierat dig utan att vara medveten om det (med mitt blogginlägg som också heter ”att hitta tonen”):) Och inte helt oväntat så känner jag igen mig. Jag ska också fejka det tills jag mejkar det!
Haha, ja, great minds think alike. Och välkommen hit! 🙂
Do it. Det är en bra metod när själva mejkandet ännu inte infunnit sig.
Hahaha, det är ju inte utan att just det här inlägget var ganska roligt 😉 Men faktum är ju att vi båda har kört på ”fake it till you make it” från början, det gick bara lite fortare för mig att hitta fram till tonen eftersom den ligger närmare min naturliga stil. Men på något sätt är det ju också precis så här jag gör med mitt egna manus också, jag försöker hitta fram till en ton, och medan jag letar, så låtsas jag att jag kan och att jag vet vad jag håller på med. Och räknar kallt med att det ska bli sant efter hand. Funkar rätt bra tycker jag 🙂
Haha, tycker du? Det är väl så att allt man skriver färgar av sig på det andra, så det kanske var en liten rest av vår ton, som jag härmar… 🙂
Och du har ju rätt, jag har också letat (eller letar!) efter tonen i precis alla projekt. Det är väl så det är i början helt enkelt. 🙂
Äntligen lite tid att läsa bloggar igen, och så ramlar jag rakt in i detta. Alltså, Linda som i Linda, eller någon annan Linda? Och varför är jag inte förvånad över att du ger dig i kast med ett skrivsamarbete, det som i mina öron låter så otroligt svårt och komplicerat!
Är inte helt bevandrad i den här sortens toner, men försöker själv leva efter linjen att skriva och spela min egen ton istället för att försöka nå någon annans. (I och för sig har man väl flera olika klanger inom sig också.) Men det verkar svårt att lyckas om man försöker skriva i en ton som inte inte faller sig naturligt för en. Men kanske är det så många gör, och lyckas nå den! Håller tummarna för att det går er väl i ert fakemake.
Harebra
Kram
Visst är det Linda som i vår Linda. 🙂 Och sedan jag skrev det här inlägget (har inte heller haft tid för bloggar riktigt på sistone) så har vi bytt tonen två gånger, till en som faller sig lite mer naturligt för mig. Väldigt skönt och mycket lättare. Och vad mer: vi har fått respons, redigerat och SKICKAT TEXTEN TILL FÖRLAG! Det är inte fullt så imponerande som det låter, eftersom det är en fackbok, och vi alltså bara skickat in synopsis och textprov, inte hela boken, men ändå.
Kul att du tittade in här! Att skriva och spela din egen ton låter som en jättebra strategi tycker jag.
KRAM!
Oooh! Förlag! Spännande spännande spännande, hur oimponerande du än försöker få det att låta, håller tummar!