Att råka starta ett förlag

Det var länge sedan jag skrev någonting här, men det beror inte på att det inte hänt någonting i mitt skrivande liv. Det har hänt mycket, på alla möjliga fronter, men det största är onekligen detta: jag har varit med och startat ett förlag.

Jag har aldrig haft någon aktiv dröm om att starta ett förlag. Möjligen har jag tänkt på det som något som vore roligt att göra i en diffus och mycket avlägsen framtid, ungefär på samma sätt som det skulle vara kul att någon gång åka jorden runt eller lära mig något helt nytt språk. Det kom alltså ganska oväntat, och var väl delvis ett fall av dålig impulskontroll från min sida, men jag är jätteglad över att det blev som det blev.

Det var i maj. Jag var på en fantastikkongress i Uppsala tillsammans med Linda och träffade på min vän Johan som jag inte träffat på länge. Inom loppet av tio minuter hamnade vi i en hypotetisk diskussion om förlag: vilken typ av böcker han skulle vilja ge ut om han hade ett förlag och vad som skulle krävas för att få det att funka. Och ganska snabbt märkte vi att vi delade många tankar, både kring vad vi skulle vilja satsa på för typ av litteratur och hur vi skulle vilja jobba. Och därifrån var steget till att säga: ok, vi kör! förvånansvärt litet, särskilt eftersom vi träffade på ytterligare en vän som också ville vara med. Några veckor senare hade vi blivit nio personer i förlagsgruppen och påbörjade arbetet.

Nu finns vi. Vi kommer att ge ut poesi, dramatik och essäer, och har redan skrivit kontrakt med våra första författare. Jag jobbar som poesiredaktör och redigeringsarbetet med vår första bok, Lisa Gidlöfs prosalyriska verk Flickan, är i full gång. Jag har massor med andra saker som jag skulle vilja berätta, men jag börjar så här, så att det blir av. Om ni vill läsa mer så finns vår hemsida här och såhär skrev bokbransch-sajten Boktugg om oss för några veckor sedan. Nästa år kommer våra första böcker och det ska bli så fantastiskt kul. Eller bli förresten. Det är det redan.

Logga

16 reaktioner på ”Att råka starta ett förlag

  1. Det är ju SÅ ROLIGT! Och så otroligt nyttigt med allt du lär dig! Ska bli fantastiskt roligt att få läsa Flickan, när den kommer ut. Kanske kommer jag bli värsta poesi-fantasten nu, när jag måste läsa all litteratur som ni ger ut 😉

  2. Stort grattis! Vet ju själv hur det kan gå, innan man vet ordet av är man med förlag… 😉 vi har ju redan ”träffats” lite på instagam med så det kom inte som en total överraskning. 🙂 superkul, stort lycka till. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s